ICT2B Solutions

Het punt is, dat er geen punt meer is.

Point-Of-Sale?

De consument verandert en vindt zichzelf, elke generatie, weer opnieuw uit. Uitzonderingen daargelaten. Er blijft altijd een groep die niet wil veranderen en alles het liefst bij het oude houden. De veranderende en nieuwe consument wil alles, altijd en overal. De term "Point-Of-Sale" heeft daardoor geen "punt" meer maar meerdere punten. In marketingjargon "Touch-points": elke communicatie naar, of interactie met, een klant. Zowel off- als online: flyers, folders, kranten, websites, webshops, radio- of tv-commercials, Social media, Blogs, Vlogs en wat er allemaal nog komen gaat. Denk bijvoorbeeld aan IoT: de koelkast als startpunt voor een boodschappenlijst. Of een social media event, waar tijdens de stream direct online besteld en afgerekend kan worden wat wordt getoond.

Dat vraagt veel van een organisatie. Alle informatie op alle punten uniform, herkenbaar, correct en actueel. Beschikbaar in alle verschillende vormen voor verschillende media en kanalen. Denk bijvoorbeeld aan de huisstijl over alle vormen van media, media toegespitst op campagnes, acties en promoties, artikel afbeeldingen, artikel informatie zoals prijzen, kortingen en beschikbaarheid.

Maar, terug naar Point-Of-Sale. Met als definitie het touch-point waar de koop wordt gesloten. Functioneel een overzicht van producten en/of diensten, met afgesproken prijzen, kortingen, eventueel loyalty informatie (gespaarde en/of verzilverde punten, actiezegels e.d.), etc. Afgerond met een "verkoop op rekening" betaling of een elektronische betaling en een (digitaal) betalingsbewijs. Waar is dat dan geen "punt" meer? Voorlopig blijven er nog voldoende redenen voor een klassieke Point-Of-Sale. Maar daar komen er steeds meer bij: Online besteld en afgerekend, een mobiele kassa, afrekenen bij aflevering en de tablet van de verkoop medewerker, die na het adviseren van de klant, direct de transactie kan afronden met die klant, waar dan ook in de winkel.

Een transactie kan al op verschillende touch-points ontstaan, verhuist van het ene naar het andere touch-point tot de volledige afronding van de transactie. Een boodschappenlijstje op de website, overgepakt in de winkel op een mobiel apparaat, smartphone of zelfscan, waar de transactie gewijzigd wordt met andere keuzes en meer of minder artikelen. Vervolgens verhuist de transactie naar het - al dan niet - bemande afrekenpunt, waar de transactie wordt afgerond. En daar stopt het niet: retouren en omruilen horen ook bij deze interacties met de klant.

In retail IT termen, hebben we het dan niet meer over een transactie (datamodel gedreven) maar over een gebeurtenis (proces gedreven). Applicaties worden dan ook steeds flexibeler en beter schaalbaar gebouwd, met nieuwe technologie. Een, ook voor (food) retail, interessante ontwikkeling is microservices architectuur. Een architectuur ontworpen vanuit gebeurtenissen en proces denken, in plaats van datastructuren met monolithische applicaties. Daarover meer in een volgend artikel.

Mijn verwachting is dat we op zeer korte termijn de "point" uit "Point-Of-Sale" zullen halen en naar een "Place-Of-Sale" of een "Process-Of-Sale" zullen groeien.

Wat is jouw mening? Deel het in een mail naar Ruud.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   +31 (0) 6 12 97 68 63
Heindijk 252   3079PM Rotterdam
KvK 24412898   ---   BTW ID: NL002060666B91

Disclaimer